Istorijat

Ecotrade d.o.o. Niš osnovan je 29.01.1990. god. kao firma za uvoz – izvoz, marketing i konsalting.
Prvi partner firme bila je japanska firma „Terumo“. Vremenom, sa razvojem firme i potreba korisnika kreće se u saradnju i sa drugim proizvođačima medicinskog potrošnog materijala.

1992/93. godine kreće saradnja sa kompanijom „RFB Latex“ iz Indije (proizvođač hiruških rukavica), „Lawton“ iz Nemačke (proizvođač hiruških instrumenata)

1996. Restrukturiranjem kompanija menja naziv u EcotradeBG

1997. godine počinje saradnja sa Američkom firmom „Sorwall“ (proizvođač centrifuga) radi zadovoljavanja potreba transfuzionih centara u Pirotu, Nišu, Beogradu i Novom Sadu

1997. godine firma počinje proizvodnju osveživača za grlo-mentol pastila

1998. godine značajan partner postaje „CHIRANA T. Injecta“ iz Slovačke (proizvođač dvodelnih špriceva, igala i aparata za merenje krvnog pritiska); od 2001. godine saradnja se unapređuje zaključivanjem ugovora o ekskluzivnom distributerstvu

1999. godine počinje saradnja sa proizvođačem „HERNIAMESH“ (proizvođač sterilnih hirurških mrežica) iz Italije, kao i firmom „PROXIMA“ iz Nemačka (proizvodjač stacionarnih ultrazvučnih aparata i portabl jedinica)

2001. godine počinje saradnja sa  „MEDITRADE“-om (proizvođačem nesterilnih rukavica) iz Nemačke

2003. kreće saradnja sa predstavništvom „STRYKER OSTEONICS SA“ (proizvođač ortopedskog materijala) iz SAD

2005. godine počinje saradnja sa švajcarskom firmom „CHRONOLAB“ distribuiranjem biohemijskih reagenasa. Iste godine firma kreće saradnju sa italijanskom kompanijom “TECRES“, proizvođačem vertebroplastike.

2007. počinje saradnja sa kompanijom „AngioDynamics“ iz SAD, proizvođačem aparata koji se koriste u onkologiji i interventnoj radiologiji za ablaciju i resekciju tkiva. Iste godine kreće saradnja sa škotskom kompanijom „VASCUTEK“ koja proizvodi stent graftove.

2009. godine „AGFA Healthcare“ iz Belgije, proizvođač rendgen filmova, postaje saradnik naše kompanije

2010. počinje saradnja sa američkim proizvođačem operacionih stolova i lampi „STERIS“

2011. godine kompanija „PFM Medical“ iz Nemačke postaje saradnik naše kompanije kao dobavljač titanijumskih mrežica

2013. počinje saradnja sa kompanijom „STD PHARMACEUTICAL“ iz Velike Britanije koja se bavi proizvodnjom lekova za sklerozaciju vena, kao i sa nemačkom firmom „TUTOGEN“ koja proizvodi koštane graftove. Iste godine kreće saradnja sa proizvođačem medicinske plastike iz Indije, kompanijom „POLYMED“

2014. Nemačka kompanija „BIOCER“ (proizvođač hemostatskog praška) i indijska kompanija „PARAMOUNT“ (proizvođač hirurških nožića, skalpela i lanceta) postaju saradnici naše kompanije

2015. počinje saradnja sa proizvođačem hirurških instrumenata, kompanijom „CROWNMED“ iz Pakistana

2016. godine kompanija Stryker najavljuje odlazak sa prostora Balkana i krajem 2017. godine počinjemo saradnju sa kompanijom Smith&Nephew iz Londona (Velika Britanija) kao slednjivost u distribuciji ortopedskog ugradnog materija, instrumenata i opreme u oblasti Traume, Recona, SPM i 2022.god sa ORL implantima I opremom.

2022. godine počinjemo saradnju De Soutter Medikal iz Londona (Velika Britanija) u oblasti hirurških motornih sistema.
Medicon AG/ Tutling, Nemačka je naš poslovni partner od 2020 god. u oblasti ugradnog materijala u MFH kao i opštih i specifičnih instrumenata u različitim oblastima hirurgije.

Primarni cilj EcotradeBG nije samo prodaja medicinskog potrošnog materijala i opreme, već i unapređenje nivoa zaštite kako pacijenata tako i osoblja koje radi sa pacijentima. EcotradeBG teži da sa svim svojim dobavljačima i saradnicima razvije partnerske odnose.